Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Artefakty i dropy FPS

Ytrew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu zaczął mi świrować zasilacz. Tzn wiatraczek zaczął w nim dziwnie charczeć od czasu do czasu (nawet zrobiłem z tym osobny temat). Nie zwracałem uwagi, bo w końcu to tylko durny wiatraczek, co się może stać? Jakiś czas później zaczęły się pojawiać problemy z kartą. Chociaż w sumie nie wiem, czy to na 100% karta. Obraz świruje podczas oglądania filmów/gifów/animacji. Pierwsze 3 sekundy jest prawie cały czarny ekran, później normalnie, ale czasem fps'y lubią spaść (zużycie procka itp w normie), albo pojawia się efekt jak przy wyłączonym VSYNC w grach. Czy to artefakty? To wina zasilacza i jeśli tak to czy podchodzi to pod gwarancję (w sensie karty)? Mam w xkomie jeszcze rok.

Oprócz tego w grach zdarzają się spadki. Np w lol'u czasem fpsy spadają do 0 na pół sekundy, albo do 50 na 2-3 sekundy. Wcześniej tego nie było i przy takim sprzęcie nie powinno mieć miejsca

Specyfikacja:

i5 6600

msi b150 pc mate

aerocool pgs vs600 (600w)

gigabyte gtx 960 g1 gaming

16 gb ddr4

Opublikowano

Rozkręć kompa, przeczyść sobie wiatrak od zasilacza, przeczyść sobie kartę graficzną, najlepiej cały komputer w środku.

Jeśli to nie pomoże to sprawdz jak się ma sprawa z artefaktami i jak faktycznie bdz w tym problem to grafika na gwarancje/do piekarnika ;)

Opublikowano

Jak masz inny zasilacz to włóż i sprawdź czy dalej są problemy. No i warto też przeczyścić kompa. Najlepiej to wgl zmienić zasilacz... ja bym takiemu nie ufał.

Opublikowano

Dobra, zająłem się zasilaczem. Od czasu kupna nie był czyszczony, więc kurz z niego liczyłem w kilogramach, ale po wyczyszczeniu znalazłem źródło hałasu. Taśma, która izolowała "wnętrzności" od obudowy się odkleiła i obijała o wiatraczek. Przykleiłem kropelką i jest cisza :)

Ale problem z grafiką nie ustał. Pozwolę sobie wrzucić screenshota:

fjnhv8.png

Tak jest przez pierwsze 1-5 sekund filmu/gifa/animacji, potem już normalnie.

W kompie niedawno wymieniałem części i przy okazji czyściłem (olałem wtedy zasilacz, zająłem się nim dopiero teraz), więc nie ma na nim grama kurzu :)

Opublikowano

Dobra, chyba mamy odpowiedź. Powiem szczerze, że nie chciało mi się bawić w sprawdzanie, czy to wina karty graficznej. Ale teraz zaczyna wywalać artefakty nawet podczas grania, tzn pojawiają się czasem pomarańczowe/czerwone kropki, kwadraty w miejscach, gdzie powinien być ogień itp. W guild wars 2 w ogóle nie ma połowy tekstur, czasami znika podłoga. Podchodzi to pod gwarancję w xkomie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...